Jövőkór fészcsopi reloaded 1 – kormányzati gamifikáció

A netadó elleni tünti környékén éreztem meg, gondolom, aránylag későn, hogy a kormány marketing-kommunikációt folytat: belengetett intézkedéseit valójában teszteli a közönségén, majd az eredmény függvényében hoz döntéseket – másról.

Tegnap viszont az esett le, hogy a Fidesz a kormányzást gamifikálta. Ikariamoznak a világgal, nem elégedett populációra, hanem kimaxolt vagyonú és hatalmú politikai elitre játszanak, és hosszabb távon az egész szerver befoglalása a céljuk. Erre az utóbbira sok esélyük nincs, de attól még a játék nagyon is szórakoztató lehet: ami meg a jelenlegi birodalmukat illeti, a stratégiájuk elég jól működik. Ebből az következne, hogy kétféleképpen lehetne megverni őket: vagy egy új stratégiával, ami jobb, mint az övék (nem biztos, hogy van ilyen), vagy a keretrendszer, a szabályok megváltoztatásával. Ez nem tűnik lehetetlennek, bár könnyűnek sem. Jó lenne, ha nem kéne újrahúzni az egészet, bár van, hogy az a tiszta és hatékony megoldás.

Utóirat: ne vegyétek sértésnek, de egy kicsit (un poquito) kiábrándító az, hogy ebben a csoportban, akárcsak a facebook és a világ nagyrészében, az emberek nagy tartalomhógolyókat vagdosnak egymáshoz, aztán cincálják vagy ünneplik egymás hógolyóit (meg persze a sajátjukat). Az önálló, kitartott gondolkodás képessége alapvető life skill. Nem tartunk egy száraz januárt? Mi lenne, ha egy hónapra megosztás-moratóriumot vezetnénk be? (mármint persze ha a saját mondandónk illusztrálására teszünk be valamit, az oké, de vállalnánk, hogy nem csinálunk szimpla megosztásposztokat (“ez annyira hiánypótló!” – milyen hiányt pótol? “tök igaza van!” – miben? és? stb.) Nem írnánk semmit?

Hozzászólások a fészről:

Norbert Ördög: Ezt nem lesz nehez betartani. Nem osztottam meg eddig semmit, mert nem futottam bele olyan temaba, amit csatolhato lenne ide… Bevallom, nem is konnyu tema. Ritkan olvasok hireket, ergo az algoritmus sem tolja az arcomba a tartalmakat.

Nefelejcs Gergő: A facebook szerintem alapvetően alkalmatlan ilyen hosszúságú témák megvitatására. A rádió adás ebből a szempontból csak egy jelzőlámpa, hogy hasonló embereket találjunk, de a nagy királyság az lenne, ha valami fókuszált platform lenne a kivezetés, ahol az interface is inkább az átgondolt beszélgetést jutalmazza, visszakereshető rendesen, stb.

Addig jobb híján marad ez.

A fidesz alternatív valóság játéka elméletet én is adom, de tovább nem jutottam, hogy hogy lehetne ezt megfordítani. A 360 fokos élményt nehéz megbontani. Különösen azért, mert náluk van egy elég egyértelmű cél négyévente (százalék a választáson), de az ellenzéknek egymással szemben vannak ilyen céljai. A pártokon kívüli népnek meg nincsen egyelőre ilyen jellegű számszerűsíthető célja, ami felé lehetne optimalizálni (vagy játékszerűen kirakni).

Temesvári András: “A pártokon kívüli népnek meg nincsen egyelőre ilyen jellegű számszerűsíthető célja, ami felé lehetne optimalizálni (vagy játékszerűen kirakni).”

Kellene, hogy legyen ilyen?

2 Replies to “Jövőkór fészcsopi reloaded 1 – kormányzati gamifikáció”

  1. Gergő, a “pártokon belüli ellenzéknek” (oxymoron alert!) sincsen se célja, se stratégiája: az aljasabbja pontosan azt szeretné csinálni, mint a jelenlegi genyók (ráadásul a jelenlegi genyók se egyenlő a fidesz-kormányzattal igazából), az idealistábbja meg szeretne valami mást, de amit szeretne, az irreális: mint a Belga énekli, “öreg hardver, új szoftver, nem két jóbarát”. Olyan, hogy “pártokon kívüli nép” se nagyon van, ez annyira illuzórikus kategória, mint a majmokon kívüli emlősök, vagy a kétéltűeken kívüli élőlények. Az érdekhálózatok fraktális kaszkádokba szerveződnek, míg a nagy többség igazából nem tartozik sehova (legfeljebb a szűkebb családjához, annak meg különösebb érdekérvényesítő ereje nincsen), azért bőven működnek különféle együttműködés-erősítő, szinergizmuskereső megoldások. A kikristályosodást várjuk, és ahhoz nem kell senki, aki elhatározza, hogy milyen kristály legyen majd a végén: a poszt-posztmodern alchimistái legfeljebb okkult módszerekkel próbálgathatják befolyásolni az eredményt.

  2. Nem nagyon tudom, miről van szó, de azt hiszem, pl. Nagy Imre elég jó példa volt párton belüli ellenzékre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *